Konsultantske usluge

U javnosti vlada mišljenje da su resursi pitke vode  u Bosni i Hercegovini i u regionu neiscrpni te da ne može doći do nestašice pitke vode. Istina je ipak nešto drugačija, te su nažalost, izvorišta pitke vode neravnomjerno raspoređena u prostoru, tako da u određenim područjima vode ima u izobilju, dok je u pojedinim dijelovima ima nedovoljno.

Osim problema neravnomjerne raspodjele, čovjek svojim ignorantskim odnosom najviše doprinosi da situacija, iz dana u dan, biva sve gora kada je u pitanju vodosnabdijevanje. Vodovodna preduzeća, uslijed loše naplate svojih usluga, uglavnom nemaju kadrove, niti sredstva za redovno održavanje sistema, a lokalne vlasti, kao njihovi osnivači, preko cijene vode kupuju socijalni mir. Nerijetko se čuju i mišljenja da je voda “narodno dobro”, te da se ne smije isključivati, a samim tim ne treba ni plaćati. Složiti ćemo se sa ovom konstatacijom kada se radi o vodi u rijekama ili jezerima, odakle svako može uzeti kantu vode i odnijeti je svojoj kući*. Naravno da nikome ne pada napamet da tu vodu naplati. Potpuno je drugačiji slučaj kada se voda tretira sa kemikalijama, zatim pumpa kroz cjevovode da bi se transporto­vala do nečijeg stana. U ovom slučaju, kada se voda za piće proizvodi, ona je roba, a roba se mora platiti.

U ovako lošoj situaciji veliki broj vodovoda je i sam zapao u neku vrstu letargije i prestao je da radi i one poslove koje bi realno mogao da radi da se situacija koliko toliko popravi. Prije svega to se odnosi na efikasno mjerenje potrošnje vode i gubitaka, gdje mnogi vodovodi koji čak posjeduju i adekvatnu opremu (koju su većinom dobili iz različitih donacija), do sada nisu krenuli u adekvatnu akciju, poslije koje bi određeni broj potrošača imao bolje i urednije snabdijevanje vodom, a što bi trebao biti cilj svakog vodovoda.

Našim klijentima pružamo slijedeće vrste usluga:

  • Analiza vodovodnih sistema,
  • Vlastiti software za analizu vodnog bilansa u skladu sa metodologijom od dna prema vrhu (sa različitim vrstama licence),
  • Mjerenja hidrauličkih parametara,
  • Detekcija curenja,
  • Smanjenje komercijalnih gubitaka vode,
  • Hidrauličko modeliranje,
  • Treninzi i obuka (Water Loss Akademija)