Detekcija gubitaka

 U javnosti vlada mišljenje da su resursi pitke vode  u Bosni i Hercegovini i u regionu neiscrpni, te da ne može doći do nestašice pitke vode. Istina je ipak nešto drugačija, te su nažalost, izvorišta pitke vode neravnomjerno raspoređena u prostoru, tako da u određenim područjima vode ima u izobilju, dok je u pojedinim dijelovima ima nedovoljno.

Kroz samo jedan otvor promjera 5 mm pri pritisku od 5 bara iscuri 30 l/min vode, što je količina dovoljna za uredno snabdijevanje vodom više od 330 osoba. Detekcija curenja se mora provoditi planski i bazirati na mjerenjima hidrauličkih parametara i samo takav pristup garantuje uspjeh.

Postoje razne vrste gubitaka i postoje mnogi različiti uzroci i faktori koji utječu na količinu vode koja se gubi iz  vodoopskrbnog sistema. Bez odgovarajućeg znanja o prirodi nastanka gubitaka vode, nemoguće je odrediti tačnu i učinkovitu metodologiju za njihovo smanjenje.

Prema tome prvi cilj u akciji smanjenja gubitaka treba biti to da se obezbjedi što bolje razumijevanje gubitaka, tako da se osnovni zaključci mogu donijeti iz odgovara na jednostavna pitanja: „gdje (se gubi voda)?“, kako( se vode izgubi)?, zašto (se gubi voda)? I koliko (gubici koštaju vodovod)?

Kako je finansijska situacija u vodovodima obično na granici rentabilnosti, a projekat smanjenja gubitaka iziskuje znatna materijalna sredstva, i puno vremena, kao drugi cilj treba dokazati koliko je smanjenje gubitaka vode važno i koliku će korist donijeti vodovodu i zajednici.