NRW Projekat u vodovodnom sistemu Visoko (Bosna i Hercegovina)

batch visoko1U Velikoj sali Općine Visoko 4. decembra 2017. je održana prezentacija Izvještaja o provedenim aktivnostima na realizaciji detekcije gubitaka na gradskoj vodovodnoj mreži u okviru projekta proširenja i rekonstrukcije gradske vodovodne mreže Visoko, koji finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Prezentaciji, koju je pred velikim brojem sugrađana upriličio ekspert za vodovodne sisteme Đevad Koldžo, prisustvovali su Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić sa saradnicima i direktor JKP „Visoko“ dr. sci. Hasan Prelić, koji su se i obratili prisutnim.

Veoma studioznu i sadržajnu prezentaciju gosp. Koldžo je sumirao u izjavi za medije:

„Danas smo uradili prezentaciju smanjenja neoprihodovane vode u vodovodnom sistemu Visoko. Sistem je prvo bio podijeljen na sedam mjernih zona, radilo se po metodologiji koja je propisana od strane Međunarodne asocijacije za vode „IWA“ pristupom od dna prema vrhu, koji se bazira na mjerenjima.

Kada su u pitanju rezultati, vodovod Visoko se može svrstati, pogotovo kada je u pitanju upravljanje sa fizičkim gubicima, u jedan od boljih vodovoda na području cijele Bosne i Hercegovine, a to smo prikazali i na osnovu rezultata studije.

Što se tiče administrativnih i komercijalnih gubitaka, oni su nešto veći nego što bi trebali biti, tako da je vodovod dobio preporuke na koji način će izvršiti smanjenje neoprihodovane vode u najkraćem roku“, istakao je Đevad Koldžo – nezavisni konsultant za neoprihodovanu vodu.

batch 20170815 101739  batch visoko2 

batch visoko4  batch visoko9