Uspješno završena prva regionalna Water Loss Akademija

Water Loss Akademija 2018. je održana od 11. do 13. septembra 2018. godine u Sarajevu.

Prvi dan akademije svi učesnici akademije su slušali predavanja i vježbe g. Đevada Koldže na temu: „Tehnička strategija za smanjenje gubitaka vode“. U okviru ove teme polaznici su se upoznali sa metodologijama i konceptima za definisanje vrijednosti i smanjenje gubitaka.

Na početku drugog dana Akademije, predstavnik generalnog sponzora, kompanije Herman Sewerin GmbH je prezentirao najnovije proizvode ovog svjetskog brenda, kada su u pitanju uređaji za detekciju curenja i lociranje položaja cjevovoda, nakon čega su polaznici podijeljeni u 4 grupe.

Grupe A i B su u hotelu Grand slušali predavanja prof. dr. Suad Špage na temu: Upravljanje procesom obnavljanja cijevne infrastrukture, i predavanja Aleksandre Tomić – Čato na temu: Procedure za smanjenje prividnih (komercijalnih) gubitaka vode.

Grupe C i D su autobusom prebačene na Water Loss trening centar, gdje je svaka grupa posebno radila na mjerenju gubitaka, lociranju nemetalnih i metalnih cjevovoda, te detekciji uz pomoć nekoliko različitih vrsta aquaphon-a, te korelatora  i loggera šuma. Ovaj praktični trening je završen takmičenjem između grupa u pronalaženju curenja na Water Loss poligonu.

Treći dan akademije grupe A i B su radile na poligonu Water Loss trening centra, dok su grupe C i D slušale predavanja dr. Špage i g.Aleksandre Tomić Čato.

Water Loss Akademija 2018. je završena podjelom certifikata polaznicima.

Na ovogodišnjoj akademiji učešće je uzelo 82 polaznika i Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Polaznici akademije su dobili pristup u Water Loss Forum, na kojem mogu pronaći materijale ali i razmijeniti iskustva te dobiti odgovore na svoja pitanja vezano za smanjenje gubitaka u svojim vodovodima.

Slijedeća Water Loss Akademija će se održati u septembru 2019. godine. Water Loss Akademija 2019 će biti nastavak prethodne akademije i na njoj će biti predstavljeni naredni nivoi analiza i

metodologija za smanjenje gubitaka. Kada su u pitanju praktične vježbe, polaznici će u Water Loss trening centru raditi na praktičnim primjerima regulacije pritiska i proračunu ostvarenih ušteda, te će se imati priliku upoznati i raditi na tzv. gasnoj detekciji curenja.

Za one koji su propustili ovogodišnju akademiju, a prije svega za one čije prijave zbog ograničenog broja polaznika nismo mogli primiti, će u okviru Water Loss Akademije 2019 biti organiziran program iz prethodne akademije, kako bi mogli nastaviti pratiti predavanja i vježbe na Water Loss Akademiji 2019.

Ovom prilikom organizator akademije, kompanija Water Loss d.o.o. iz Sarajeva se zahvaljuje svim učesnicima akademije na njihovom ogromnom doprinosu za uspjeh akademije, te svim  sponzorima koji su nas podržali.

Sve fotografije sa Water Loss Akademije 2018 možete pogledati u galeriji

Vidimo se u Sarajevu u septembru 2019.