Al Jazeera Balkans: emisija o vodosnabdijevanju Sarajeva

AJ o vodiAl Jazeera Balkans je emitirala emisiju “Na vodi bez vode” posvećenu trenutnoj situaciji kada je u pitanju vodosnabdijevanje glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Ekspert za vodovodne sisteme Đevad Koldžo u najkraćem je opisao situaciju u KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo, kazavši da nije pitanje hoće li doći do kolapsa sistema, nego je pitanje kada će do njega doći.

Paradoksalno je, međutim, da je grad koji leži na rezervama čiste, pitke vode, doveden u situaciju da njegovi građani trebaju strahovati od opasnosti da tu vodu izgube, pored već postojećih vodovodnih redukcija prisutnih već čitavu deceniju.

S druge strane, u sarajevskim rezervoarima se prema tvrdnjama stručnjaka nalazi daleko više vode nego što je gradu za vodosnabdevanje neophodno.

Sa Bačeva se crpi gotovo četiri kubika vode u sekundi. To je dovoljno za dva miliona stanovnika. Sarajevo je daleko od toga – kazao je Koldžo.

Uprkos tome, Sarajevo kupuje vodu iz privatnog sektora, koja godišnje košta skoro milion eura.

Nezir Hadžić direktor KJKP “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo rekao je da se voda kupuje sa dva lokaliteta.

Reč je o jahorinskom sistemu, koji je pre rata bio naš sistem i reč je o Peračkom vrelu, za koji ni sam ne znam kakav ima status – kazao je Hadžić.

Emisiju možete pogledati ispod.

 

{youtube}FgG_msYAP7Y{/youtube}