U Sarajevu održan Water Loss Week 2019

U Sarajevu je od 09. do 13. septembra održan Water Loss Week 2019. U okviru ove manifestacije održane su dvije akademije, a obje su se sastojale od teorijskih predavanja koje su održane u Međunarodnom multimedijalnom centru za djecu i omladinu i praktičnih vježbi u Water Loss trening centru. Prvi stepen akademije je bio namijenjen učesnicima koji nisu prisustvovali prošlogodišnjoj akademiji, i bila je posvećena sistemima sa kontinuiranim vodosnabdijevanjem i klasičnim metodama detekcije curenja , dok je drugi stepen akademije ponudio predavanja na temu smanjenja gubitaka u vodovodima sa prekidima u vodosnabdijevanju, i vježbe detekcije sa Tracer gasom, digitalnim korelatorima i klasične detekcije u uslovima smanjenog pritiska u sistemu.

Na obje akademije je učestvovalo ukupno 108 polaznika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije, dok su predavači i treneri bili renomirani stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Njemačke.

Prvi stepen akademije je otvorio ministar komunalne privrede vade KS g. Srđan Mandić, dok je drugi stepen akademije svečano otvorio premijer KS g. Edin Forto.

Peti dan Water Loss Week-a 2019 organizirana je fakultativna studijska posjeta poznatom sarajevskom izletištu Vrelo Bosne, odakle se u najvećoj mjeri grad Sarajevo i snabdijeva vodom.

Slijedeći Water Loss Week će se održati u septembru 2020. godine.